Shirodhara behandeling

Shirodhara is een onderdeel van het uitgebreide arsenaal aan reinigende methodes (Shodhana) uit de vedische traditie. Deze richt zich letterlijk op het lichamelijk, mentaal en spiritueel welzijn van de mens.

Shirodhara betekend letterlijk; een warme oliestroom op het hoofd. De verwarmde olie wordt over het voorhoofd gegoten gedurende minimaal 20 tot 40 minuten in een gelijkmatig rustgevend patroon. Hierna wordt afgesloten met minimaal 10 minuten rust. Hierna kan desgewenst (aanbeveling) een douche worden genomen en de haren worden gewassen.

Bij de originele Shirodhara wordt bij aanvang eerst een Abhyanga in hoog tempo gegeven van 30 minuten.

Shirodhara reinigt en voedt het zenuwstelsel en de zintuigen. De doorlopende stroom van olie zet het lichaam aan om opgestapelde afvalstoffen af te voeren en uit te scheiden. Het stimuleert de hypofyse en de hypothalamus, wat een hormonaal evenwicht bewerkstelligt. Ook stimuleert shirodhara de afscheiding van serotine, het hormaan dat ons rust en een weldadig gevoel geeft, onze gedachtenstroom vertraagd en zuivert en helpt om mentale inhoud los te laten. Men voelt zich na een behandeling open en helder. Dit alles heeft een harmoniserend effect op verschillende lichaamsfuncties en het werkt vitaliserend en verjongend op het hele lichaam.

Shirodhara is een belangrijk preventief intrument en wordt ook ingezet bij Burnout verschijnselen, rusteloosheid, stress, inslaap stoornis, overbelasting en alle klachten die bij mentale ontspanning verbeteren.

Contra indicaties: darm verstopping, zwangerschap, indigestie, hoofdpijn, holte ontsteking, verkoudheid, koorts, astma aanval of menstruatie.