Ayurveda

Het woord Ayurveda (Sanskrit) komt uit de 2 woorden Ayus (leven) en Veda (kennis).

De meest eenvoudige definitie is:

Ayurveda is de wetenschap van het lang en gezond leven.

Met daarop de aanvulling:

Dat wat ons vertelt:

wat daarvoor (lang en gezond leven) ondersteunend en afbrekend is

wat de condities van geluk en misére zijn

wat het leven onderdrukt en stimuleert

en hoe men mensen kan behandelen

dat is Ayurveda.

De oorsprong van de Ayurveda ligt in India en gaat duizenden jaren terug. Ayurveda is opgesplitst in 8 onderdelen, deze worden gebruikt voor het omkeren van het verouderingsproces en het bereiken van spiritueel potentieel. In de Ayurveda wordt welzijn weergegeven in tevredenheid en spiritualiteit en niet in materialisme of politieke macht. Simpel gezegd worden ziekten veroorzaakt doordat intelligentie op zichzelf gaat staan los van het geheel. Het doel van de Ayurvedische behandeling gaat verder dan gezondheid en bestrijden van ziekten. Het hoofddoel is de voorbereiding voor een spiritueel proces boven genezing. Hiervoor is een goede gezondheid, een stabiele geest en balans in het spirituele lichaam nodig.

We kunnen dus zeggen dat het een preventieve gezondheid zorg is.

In de Ayurveda is de voorzorg gegeven door de unieke behoeften van het lichaamstype. Deze zijn gebaseerd op de vijf elementen; ether, lucht, vuur, water en aarde. Hiervoor zijn er 3 lichaam-geest types (Dosha’s) die 10 unieke combinaties maken;

  • Vata types die tenger zijn, snel verteren en snel bewegen en denken. Zij houden niet van koud weer omdat zij al veel winter kwaliteiten hebben. (Winter type)
  • Pitta types zoeken competitie, zijn heet en vurig in een gemiddeld lichaam. Zij prefereren koel weer, zij kunnen ‘opbranden’. (Zomer type)
  • Kapha types zijn gemakkelijk en verteren langzaam. Zij houden gewicht vast en zijn geneigd tot het ontwikkelen van allergieën, depressie en overvloed. (Voorjaar type)

In de behandeling wordt o.a. gekeken naar onbalans in deze dosha’s, om zodoende te bewerkstelligen dat men terugkeert in de persoonlijke balans. De onbalans wordt opgeheven door levenshouding, voeding en gewoontes aan te passen en massage. Eventueel kunnen ook ter ondersteuning kruiden preparaten worden voorgeschreven.

De Ayurveda is veel omvattend en zodoende slecht samen te vatten. Neem gerust contact op voor verdere uitleg en verheldering.