Ayurvedische kruiden capsules

Er zijn farmaceutische middelen (medicijnen vervaardigd uit chemicaliën) die onontbeerlijk zijn bij ernstige situaties, zij kunnen de kracht hebben om diep in te grijpen en een ziekte tot stilstand te brengen. Ze hebben als groot nadeel de vele bijwerkingen die vaak erger zijn dan de aandoening. En wat vaak aan farmaceutische medicijnen ontbreekt is de kracht om de oorzaak van ziekten weg te nemen, waardoor langdurig gebruik vanzelfsprekend wordt.

Al vanaf het ontstaan van de Ayurveda, 4.000 jaar geleden, wordt een breed scala aan kruiden gebruikt om aandoeningen te bestrijden. Oorspronkelijk door deze vers in de maaltijden te verwerken of apart te consumeren. Later is daaruit een reeks van capsules ontstaan waarbij nauwkeurig is gedefinieërd voor welke aandoening iedere soort capsule geschikt is. Veelal wordt er een combinatie van capsules ingezet om een optimaal resultaat te verkrijgen. Het is heel goed mogelijk en zelfs aan te raden om Ayurvedische kruiden te gebruiken naar de farmaceitische medicijnen.

De capsules zijn afkomstig van de Ayurveda Company b.v.

De Ayurveda Company b.v. startte een samenwerkingsverband met de boerenorganisatie CCD (The Convenant Centre for Development). De CCD vormt een onderdeel van de FRLHT (Foundation for Revitalisation of Local Health Traditions), welke gesubsidieerd wordt door Oxfam. Dit houdt in dat de opbrengsten van de cultivatie van de kruiden terugvloeien naar de gemeenschap, die zich puur en alleen bezig houdt met het kweken en verwerken van medicinale kruiden. De opbrengsten worden ge(re)investeerd in de infrastructuur van de gemeenschap, onderwijs en welzijn van minder bedeelden. Het CITES verdrag (Convention on International Trade in Endangered Spieces), dat de handel in bedreigde kruiden verbied tenzij ze gekweekt zijn, is destijds in het leven geroepen om te voorkomen dat veel soorten zouden uitsterven.

Ayurveda Company b.v. is een samenwerking met het KIT (Koninklijk Instituut voor Tropen) gestart in India, dat door de Indiase overheid wordt gesteund. Deze coöperatie heeft tot doel armlastige boeren in Uttaranchal (een provincie tegen de Himalaya) te organiseren en in plaats van de weinig lucratieve teelt van aardappelen, naar een meer rendabele kruidenteelt te doen overstappen. Inmiddels zijn in het Noorden van India op de hellingen van de Himalaya een 70-tal kleine boeren betrokken bij dit project. Deze kansarme boeren telen momenteel het krid Picrorhiza kurrooa. Ayurveda Company b.v. heeft zich, tegen een vastgestelde prijs, garant gesteld voor de afname van deze kruiden en betaald hierover een premie voor sociale ontwikkeling in het gebied.

Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om in dit gebied een scala aan andere geneeskrachtige kruiden te kweken. Door deze manier van werken worden drie belangrijke doelstellingen bereikt: een betere natuurbescherming doordat de druk van het illegaal verzamelen van kruiden afgaat, het product zelf  wordt gecontroleerd en is dus betrouwbaarder, bovendien krijgen kleine boeren er een goed inkomen aan. De kennis van de traditionele deskundige (de vaidya) is van onschatbare waarde. Ayurveda Company b.v. maakt zich sterk voor het behoud van deze kennis en geeft daarom zowel aandacht aan de teelt en heeft nauwe connecties met wetenschappelijke instellingen waar onderzoek gedaan wordt naar kruiden en oorspronkelijke Ayurvedische samenstellingen.

De producten voldoen aan de Europese veiligheidseisen en zijn vrij van zware metalen en pesticiden, worden niet bestraald en bevatten geen gluten, gist, zuivelproducten*, mais, bijenwas, saja, rijst, smaak-en kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Zij bevatten uitsluitend natuurlijke stoffen. De capsules zijn van plantaardige oorsprong dus bevatten geen dierlijke** bestanddelen.

*m.u.v. Mahatiktak gruth en Ksheerbala Thailam.

**m.u.v. Performax

De capsules kunnen na een consult of eventueel via de Natuurapotheek in Pijnacker geleverd worden.